Boekbespreking ‘Reinventing organisations’

Maandelijks leest VIJFadvies een actuele publicatie over ons vak. Deze maand was dat ‘Reinventing organisations’ van Frederic Laloux.

Een uitdagende casestudie in twaalf vooroplopende ‘cyane’ organisaties. Voor hen die bekend zijn met de waardesystemen van Graves, het gaat hier om organisaties die ontstaan na het gele waardesysteem ‘Synergie’.

De auteur gaat als een antropoloog te werk en beschrijft uitgebreid drie belangrijke doorbraken en de manier waarop ze in deze organisaties vorm krijgen:

  • Zelfsturing > cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.
  • Heelheid > cyane organisaties hebben een consistent stelsel van praktijken ontwikkeld die uitnodigen onze innerlijke heelheid weer te omarmen en het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk.
  • Hoger doel > van cyane organisaties wordt gezegd dat ze een eigen leven en richtingsgevoel hebben. In plaats van dat de toekomst wordt voorspeld en onder controle gebracht, worden de leden van de organisatie uitgenodigd te luisteren naar en te begrijpen wat de organisatie wil, welk doel zij wil dienen.

In de bijlage een korte samenvatting: reinventing organisations samenvatting