De kracht van verbeelding en verantwoordelijkheid

Om ook als team ons 20-jarig bestaan te vieren is VIJFadvies (12 mensen sterk) begin december op studiereis geweest naar Wenen. Na een nachtreis met de trein, volgde een prachtige zondagse wandeldag door een sprookjesachtig Wenen in kerstsferen.

Waarom kozen wij voor Wenen? Omdat wij graag Philipp Blom wilde ontmoeten om met hem in gesprek te gaan over de thema’s Verantwoordelijkheid en Verbeeldingskracht. Blom is een Duitse filosoof en historicus en schrijft voor verschillende bekende kranten, waaronder The Independent, The Times Literary Supplement, Die Zeit, Frankfurter en Vrij Nederland. Daarnaast schrijft hij historische non-fictie en fictie boeken.

In zijn boek ‘Wat op het spel staat’ doet hij een appèl om actief na te denken over de gevolgen van digitalisering en ons economisch model dat uitsluitend gericht is op groei. Moeten we daar geen afscheid van nemen? In zijn laatste boek ‘Het grote wereldtoneel’ staat het thema verbeeldingskracht in crisistijd centraal. Hierbij pleit Blom ervoor om de kunst in te zetten in tijden van onzekerheid en crisis.

In ons gesprek reflecteerden we op ons werk, met individuen, organisaties en in de samenleving. En hoe wij onszelf als adviseurs daartoe verhouden; kan een adviseur helpen los te komen van belemmerende structuren en de bewegingsruimte creëren om geestverruimend te denken én te doen? Wat zou het brengen als er meer ruimte ontstaat voor creativiteit en we de focus niet meer richten op groei en kapitalisme? Welke rol speelt ‘agency’ en verantwoordelijkheid krijgen én nemen daarin?

Blom ziet hoop in het ‘burgerberaad’, waar mensen zonder (carrière)belang meedenken over politieke vraagstukken in hun eigen dorp/stad/regio. Ook gaf hij een heel concreet advies mee: ‘Als je een besluit neemt, doe dat dan niet alleen als leidinggevende, maar ook als ouder, geliefde, vriend …’