‘Een slingerend bospad’

Als ik praat met vrienden over hun werk, stel ik me daar weleens een snelweg bij voor. Sommige mensen weten van jongs af aan precies wat ze willen en jagen hun ambities na met 100 à 130 km per uur. Ik dacht altijd precies te weten wat ik wilde worden, namelijk verhalenmaker. Mensen ontmoeten en bevragen omdat ieder mens met een eigen bril naar de samenleving kijkt. Dat verschil moeten we niet wegnemen, maar zien als een verrijking.

Ik besef, dit is nogal vaag en niet hetzelfde pad dat een piloot, chirurg of horeca-eigenaar bewandelt. Mijn eigen carrière lijkt meer op een bospad: slingerend, onvoorspelbaar en je komt altijd wel weer op een hoofdweg uit. Opvallend genoeg blijven er wél altijd een aantal hectometerpaaltjes overeind die mij helpen mijn positie op mijn route te bepalen.

Of ik nou werk(te) als journalist, filmmaker, trainer in het onderwijs of als (organisatie)adviseur bij de lokale overheid; dezelfde uitgangspunten staan voor mij centraal. Dit zijn nieuwsgierig zijn, luisteren, vragen durven stellen, betrokkenheid tonen en oog hebben voor het verschil dat er mag zijn. Dit maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga.

Ik blijf zoeken om mijzelf te blijven ontwikkelen. Daarom kijk ik altijd uit naar de studiedagen van VIJFadvies. Het programma dit voorjaar werd inhoudelijk door een aantal van ons gevuld en we nodigden organisatieadviseur Leike van Oss uit. Tijdens deze twee dagen stond ‘Systeemdenken’ centraal. Hoe geef je betekenis aan informatie? Niet alleen de ‘inhoudelijke boodschap’ is belangrijk, maar ook het ‘relationele aspect’, waarmee we uitdrukken hoe we naar onszelf en onze gesprekspartner kijken. Daarnaast stonden we o.a. stil bij paradoxale communicatie, circulaire patronen en hoe het systeem zich beweegt door zijn omgeving.

Na zulke dagen voel ik me altijd een beetje verdwaald, maar ook vol energie om meer te lezen, te ontdekken en vooral verder te werken aan mijn vakmanschap als (organisatie)adviseur.

Charlotte van Keulen werkt momenteel als Jonge Professional van VIJFadvies voor de Griffie van de Gemeente Almere.