Overal coaches, maar bij wie moet je echt zijn? Een groep Amsterdamse studenten googeld naar coaches. De coach-dichtheid rond de stad blijkt enorm, zien ze op de kaart. Ze realiseren zich dat ze geen criteria hebben op basis waarvan ze een keus kunnen maken voor een goede coach. De begeleider van de groep belt mij en vraagt wat ik een goede coach vind. In het daarop volgende gesprek formuleren we wat volgens ons een goede bussiness coach is.
Hij/zij
- heeft een traceerbare opleiding gedaan en passende vervolgcursussen
- doet dit werk al een poosje, binnen bedrijven en (semi)overheid
- profileert zich qua methodiek niet met 1 alles-oplossende aanpak
- heeft een stabiel eigen leven
Ad. 1 Opleidingen geven geen garantie maar wel vertrouwen. Een goede opleiding of cursus voorziet de leerling van feedback. En zelfreflectie is onontbeerlijk voor een goede oefenmeester.
Ad. 2 Het echte werk leer je door vallen en opstaan. En bovenal leer je nederigheid. Dat is van belang omdat een coach niet moet denken dat hij/zij iemand moet of kan redden.
Ad. 3 Natuurlijk kun je, als je van paarden houdt, in coaching gaan bij iemand die daarin is gespecialiseerd. Dan heb je in ieder geval plezier met paarden en ben je weer een ervaring rijker. Onderzoek toont echter aan dat het niet de methodiek is die werkt maar het vertrouwen dat de gecoachte heeft in zijn/haar coach.
Ad. 4 Niet alles is te vinden op internet maar een beetje zoeken levert soms verhelderende informatie. Vraag om een referentie en leg daarmee even contact.
Tot slot, voer altijd een kennismakingsgesprek en ga dan af op je intuïtie. En bij twijfel? Niet doen!