Het moderne stadskantoor is een Huis van de Stad

Een van de voordelen van mijn werk is dat ik op allerlei plekken in het land kom. Zowel in achteraf gelegen zaaltjes in kleine sfeervolle dorpscafés voor een bijeenkomst met een afdeling, maar ook in prachtige nieuwe stadskantoren midden in de stad. Deze week was ik op zo’n plek die een prachtige weergave is van onze samenleving; het stadskantoor in en van de stad Utrecht.

Mooi gelegen op, het lijkt wel een heuvel. Centraal, bij het station en goed bereikbaar. Vooral als de wegen rondom straks weer op orde zijn. Het gebouw heeft een herkenbare vorm van buiten en zal vast al wel een bijnaam hebben.

Na de entree kom je in een prachtige en ruime hal, die de sfeer en de uitstraling heeft van een dorpsplein. Er lopen mensen naar de overkant en een fraaie tafel doet dienst als zogenaamde plek-onder-de-boom, midden op het plein. Burgers zitten daar de krant te lezen of hun boterhammetje te eten.

Gastvrouwen vragen je naar het doel van je komst en wijzen je de weg. Je voelt je welkom en ook een beetje ‘eigenaar’; ‘dit is ons plein’. Er is kunst en van alles te zien en te beleven. Toen ik er was, speelde een wethouder een potje schaak met een voorbijganger, ze speelden met levensgrote schaakstukken. Alle verdiepingen zijn vrij toegankelijk en op een van de bovenste verdiepingen is een café met goede en goedkope koffie. Mensen ‘van buiten’ ontmoeten elkaar, spreken af aldaar. Er wordt getrouwd, gepraat, gespeeld en geholpen. Het is een huis van iedereen.

Ooit hoorde ik iemand bij een gemeentelijke cabaret voorstelling zeggen; ‘Denkt u wel eens na over het woord GEMEENTEHUIS? Dat is een GEMEEN huis, want ambtenaren bedenken daar in alle rust en afzondering dingen om burgers dwars te zitten’. Nee, zo’n beeld is niet fijn en niet terecht. Ik vind het goed dat het moderne stadskantoor open, toegankelijk, vriendelijk en een beetje van ons allemaal is. Dat we het mogen gebruiken zodat we zelf ervaren dat ze daar dingen doen om ons te helpen.

Stadskantoor, is dat eigenlijk wel een goede naam? Ik denk van niet; het moderne stadskantoor is het Huis van de Stad!