Nieuwe VIJFkaart

Elk jaar versturen wij een VIJFkaart. Deze keer is de foto op de voorkant gemaakt door de Afghaanse fotograaf Hedayatullah Amid. Voor de machtsovername door de Taliban was hij een belangrijke fotojournalist in Kabul. Hij werkte o.a. voor verschillende nationale en internationale persbureaus en publiceerde in the Washington Post, New York Times en The Guardian. Nu werkt hij voor NRC Handelsblad. Amid heeft internationale prijzen gewonnen en werd in 2015 geselecteerd voor de Time Magazine top 100 foto’s.

Achtergrond fotograaf
Hedayatullah Amid (Kabul 1990) verlaat op 15 augustus 2021 zijn thuisland als gevolg van de machtsovername door de Taliban. Hij belandt uiteindelijk in Vlaardingen. In de periode voor zijn gedwongen vlucht legt Hedayat het dagelijks leven in Kabul vast. Het leven dat, ondanks de verschrikkingen van meer dan vier decennia oorlog en terreur, zo goed en zo kwaad als mogelijk doorging. Zijn foto’s vertellen de verhalen achter de statistieken en korte nieuwsberichten die in de Westerse media over Afghanistan verschijnen. Dit najaar toont Museum Vlaardingen een selectie van de foto’s van Hedayat.

De indringende foto’s tonen hoe vasthoudend en opgewekt de inwoners van Afghanistan zijn, vechtend om te overleven en verlangend naar een mooie toekomst. Ze laten zien hoe kinderen op de resten van de oorlog dansen en spelen en hoe vrouwen en meisjes een actieve rol in de samenleving innemen. Maar Hedayat toont ook de kwetsbaarheid van deze samenleving, waarin terreur, geweld en uitsluiting altijd op de loer liggen.

Sinds de Taliban weer aan de macht zijn, is het beleid steeds wreder geworden, met name tegen vrouwen en meisjes en religieuze en etnische minderheden. De hoop en aspiraties van vele duizenden jonge Afghanen hebben plaatsgemaakt voor angst en onzekerheid. De indrukwekkende foto’s van Hedayat dragen bij aan het vergroten van de kennis over Afghanistan en zorgen er hopelijk voor dat het Westen Afghanistan niet vergeet. Kijk voor een impressie van zijn Afghaanse én Nederlandse werk op zijn Instagramaccount.

‘Please don’t forget Afghanistan and its journalists, activists and artists. Please help amplify their voices and publish their works, even anonymously. It is crucial!’

– Hedayat